• 03423171821

YENİCE HÖYÜK KURTARMA KAZISI (2013-2018)

Yenice Höyük, Gaziantep, Oğuzeli ilçesi Doğanpınar köyünün kuzeyine inşa edilen baraj gövdesinin, yaklaşık 450 metre kuzeybatısında yer alır. Gaziantep Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda, 2013, 2015 yıllarında Dr.Rifat ERGEÇ, 2016-2018 yılları arasında ise Dr.Timur DEMİR’in bilimsel danışmanlığında Yenice Höyük’te kurtarma kazıları sürdürülmüştür.
 

Yenice Höyük kazıları iki farklı alanda sürdürülmüştür. Birinci alanı çok katmanlı höyük gövdesi oluştururken, ikinci alanı höyüğün yaklaşık 100 metre uzaklığında doğu ve kuzey kesimleri boyunca uzanan, Sacır Suyu’nun eski bir vadi tabanı üzerinde yaklaşık 3 hektara yayılan düz bir yerleşim alanıdır. YNC 3 olarak isimlendirilen bu alan Helenistik dönem ve sonrasında kırsal karakterli yerleşimlere ev sahipliği yapmıştır.


120 metre çapında ve 18 metre yüksekliğinde olan höyük gövdesinde ise kazı çalışmalarında Geç Neolitik dönemden Orta Çağ’a kadar uzanan 11 kültür tabakası tespit edilmiştir.

Yenice Höyük’te tespit edilen Tabakalar:

I. Tabaka: Orta Çağ,

IIA Tabakası: Geç Roma İmparatorluk,

IIB. Tabakası: Erken Roma İmparatorluk,

III. Tabaka: Helenistik Çağ,

IV. Tabaka: Demir Çağı,

V. Tabaka: Geç Tunç Çağı,

VI. Tabaka: Orta Tunç Çağı,

VIIA. Tabakası: Erken Tunç Çağı (Geç),

VIIB. Tabakası: Erken Tunç (Erken),

VIII Tabaka: Geç Kalkolitik-Erken Tunç Çağı,

IX. Tabaka: Geç Kalkolitik Çağ,

X. Tabaka: Erken Kalkolitik Çağ,

XI. Tabaka: Geç Neolitik-Erken Kalkolitik.


Kazı çalışmaları sonucunda Yenice Höyük, Sacır Suyu Vadisi’nde tüm kültürel evreleri kazı ile belgelenmiş, Tilbaşar’dan sonra ikinci çok katmanlı merkez olmuştur. Yenice Höyük süreç boyunca kırsal karakterli küçük/orta boyutlu bir merkez özelliği gösterir. Sacır Suyu Vadisi’nde yer alan çok sayıda kırsal karakterli merkezin oluşum süreçlerini ortaya koymasında bu açıdan anahtar bir rol oynamaktadır.